Heerlijke en eenvoudige recepten

Inspirerende gerechten

Aan de slag met de omegabaars

4 pers / 15 à 20 min

Ingrediënten

  • 4 Omegabaars filets van ± 150 g per stuk, met vel
  • 1 spitskool

  • 200 g gerookte spek in stukjes
  • peper en zout

  • olijfolie / klontje boter

  • optioneel: witte wijnazijn

Geroosterde Omegabaars met spitskool en spekjes

1. Snijd de spitskool fijn en roerbak de kool een 5-tal minuten in een diepe pan.
Bak de spekjes krokant in een andere pan.

2. Strooi de spekjes over de spitskool en roer goed om, samen met een scheut olijfolie. Besprenkel optioneel met een scheutje witte wijnazijn en breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.

3. Laat de grillpan goed heet worden. Maak onder- tussen kleine ondiepe insnijdingen in de velkant van de Omegabaarzen. Giet wat olijfolie in een kom. Voeg peper en zout toe, meng en zet klaar.

4. Haal de Omegabaarzen door het oliemengsel en grill ze eerst op de velkant. Wanneer de korst mooi bruin en krokant is, draai ze dan om en grill ze verder af.

Dit gerechtje is top met heerlijke zelfgemaakte aardappelpuree. Smakelijk!

Geroosterde Omegabaars met spitskool en spekjes

4 pers / 30 min

Ingrediënten

  • 4 Omegabaars filets van ± 150 g per stuk, ontveld 

  • 800 g aardappelen 

  • 20 g boter / olijfolie 

  • 3 stengels prei 

  • 1 à 2 eetlepels fijngehakte verse 
bieslook 

  • nootmuskaat, peper, zout 


Gebakken Omegabaars met stoemp van prei

1. Schil de aardappelen, was ze en kook ze gaar in ruim gezouten water.

2. Was en snij de prei fijn en stoof ze mooi aan in de boter.

3. Prak de gekookte aardappelen en doe er de gestoofde prei bij. Voeg nu de olijfolie en een snuifje nootmuskaat toe en breng verder op smaak met peper en zout.

Werk af met 1 eetlepel fijngehakte bieslook.
4. Bak de Omega Baars filets in een antikleefpan en

serveer de filets op de stoemp.
Versier eventueel met nog wat bieslook.

Smakelijk!

Gebakken Omegabaars met stoemp van prei

4 pers / 15 à 20 min + 25 min. in de oven

Ingrediënten

  • 2 Omegabaarzen

  • 1 gesnipperde ui of sjalot

  • 2 teentjes look, in dunne schijfjes
  • 8 kerstomaatjes

  • 8 zwarte ontpitte olijven

  • 1 rode paprika, in reepjes

  • 1 glas droge witte wijn

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 200 ml groentebouillon

  • verse kruiden: 4 takjes tijm,
  • 1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie
  • 8 takjes verse kruiden naar 
keuze: citroentijm, oregano, 
basilicum, peterselie, … 

  • 1 citroen 

  • peper, zout 

  • aluminiumfolie 


Zuiders ovengerecht van Omegabaars

1. Fruit de gesnipperde ui of sjalot in de olijfolie. Voeg de schijfjes look, de paprikareepjes en de kerstomaatjes toe, en laat een 2-tal minuten in de pan sudderen. Zet opzij.

2. Spoel de Omegabaarzen en leg ze in een ovenschaal. Vul de vissen met enkele takjes verse kruiden naar keuze.

3. Bedek de Omegabaarzen met de groenten, overgiet met de witte wijn en de bouillon. Breng op smaak met peper, zout en wat fijngehakte tijm. Was de citroen en snijd in dunne plakjes. Versier de ovenschotel met de citroenplakjes en de zwarte olijven en dek het geheel af met aluminiumfolie.

4. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 220°C en laat gedurende 25 min garen. Versier de ovenschotel met de fijngehakte peterselie.

Groene tagliatelle past perfect bij dit zuiderse gerechtje. Smakelijk!

Zuiders ovengerecht van Omegabaars

4 pers / 15 à 20 min. + 25 min. in de oven

Ingrediënten

  • 4 Omegabaars filets van ± 150 g per stuk, ontveld
  • 1 courgette / 1 rode paprika / 1 ui
  • 50 ml witte wijn

  • 1 eetlepel olijfolie

  • verse kruiden: 4 takjes tijm of citroentijm, 1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie

  • 1 citroen in dunne schijfjes

  • 4 stukken aluminiumfolie van ± 30cm lang

Omegabaars met courgettes in papillot

1. Snijd de courgette in dunne schijfjes. Halveer de schijfjes tot halve maantjes. Snijd de ui in dunne ringen en snijd de rode paprika in kleine blokjes.

2. Neem een stuk aluminiumfolie. Leg in het midden een deel van de courgette, paprika en ui, en kruid af met peper en zout. Leg daarna een Omegabaars filet op de groenten en kruid nog verder bij. Bedek tenslotte met een citroenschijfje en een takje verse tijm.

3. Vouw de papillot dicht maar laat nog een kleine opening bovenaan. Giet een scheutje witte wijn door de opening in de papillot. Sluit nu de papillot volledig af en gaar ze op 220°C gedurende 25 min in een voorverwarmde oven.

4. Bestrooi met verse peterselie bij het serveren.

Serveer met natuur- of gebakken aardappeltjes en werk af met een schijfje limoen. Smakelijk!

Omegabaars met courgettes in papillot

4 pers / 10 à 15 min

Ingrediënten

  • Omegabaarsfilet, +/ 100 g per persoon, ontveld en ontgraat
  • sap en zeste van 1 limoen
  • 1 venkel
  • olijfolie / sushi azijn / peper / zout
  • sluimererwten / witte asperge

Tartaar van Omegabaars met gemarineerde venkel

  1. Snijd de Omegabaars in een fijne brunoise. Kruid af met peper, zout, het limoensap en de zeste en werk af met olijfolie.
  2. Snijd ook de venkel in mooie fijne partjes, kruid af met peper en zout en besprenkel met olijfolie en sushi azijn.
  3. Maak een slaatje van in julienne gesneden rauwe asperge en sluimererwten.
Tartaar van Omegabaars met gemarineerde venkel

4 pers / 20 à 30 min

Ingrediënten

  • 8 omegabaars filets van ongeveer 100 gr.
    Vraag de viswinkel om de fileer overschot (graten, staart) mee te geven

Voor de visfumet:

  • fileer overschot
  • 1 prei, 1 selder
  • 1 ui,  handvol citroentijn
  • 1 citroen à vif (zonder schil)
  • 500 ml droge witte wijn

Voor de groentenmix:

  • 500 gr spinazie
  • 2 botjes waterkers
  • een koffielepel bicarbonaat
  • 1 bot dragon
  • 1 bot basilicum
  • 1 bot lavas (maggikruid)

Omegabaars in 't groen

Visfumet:

  • Spoel de fileeroverschot en breng samen met de fijngesneden groenten aan de kook in de witte wijn en 500 ml water
  • Laat 20 minuten inkoken en vang de visfumet op door een vergiet

Groene saus:

  • Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook
  • Voeg de spinazie, waterkers en bicarbonaat toe
  • Voeg na 1 minuut de dragon, basilicum en lavas toe
  • Laat 1 minuut doorkoken, giet af en laat afkoelen onder koud stromend water
  • Mooi fijn mixen
  • Voeg de visfumet toe tot de gewenste dikte en kruid af met peper en zout

Bak de omegabaars 4 minuten aan elke kant en kruid af met peper en zout

Overgiet met de saus en serveer met een vers stuk roggebrood of knapperige frietjes

Smakelijk

Omegabaars in 't groen

4/30

Ingrediënten

  • 8 Omegabaars filets van ± 100 g per stuk, met vel
  • 3 rode paprika’s, overlangs in reepjes gesneden
  • 8 plakjes Italiaanse ham
  • 2 à 3 teentjes look, in heel dunne schijfjes gesneden
  • olijfolie, peper, zout, Italiaanse kruidenmix
  • kleine bussel verse salie

Geroosterde Omegabaars met krokante salie & Italiaanse ham

  • Bak de paprikareepjes voor in de oven op 180°C gedurende 10 à 15 min met wat olijfolie, peper en zout en een 3-tal fijngesnipperde salieblaadjes.
  • Omwikkel ondertussen de Omegabaars filets met een plakje Italiaanse ham.
  • Wanneer de paprika bijna zacht is, haal je die uit de oven. Schik de Omegabaars filets in het midden en meng de schijfjes look met nog een 3-tal versneden verse salieblaadjes doorheen de paprikareepjes. Bestrooi de vis eventueel met Italiaanse kruidenmix en peper en zout. Bak nog eens 15 min op 180 à 200°C.
  • Serveer met geroosterd brood, aardappelpuree of natuuraardappelen.
Geroosterde Omegabaars met krokante salie & Italiaanse ham

4/15

Ingrediënten

  • 8 Omegabaars filets van ± 100 g per stuk, ontveld, en gehalveerd in de lengte
  • 1 kopje Panko of droog broodkruim of paneermeel
  • 1 kopje tarwebloem
  • rasp van 1 citroen
  • 3 à 4 eiwitten losgeklopt
  • een paar takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • peper, zout, 1 citroen
  • saus: 4 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels yoghurt, ½ eetlepel mosterd, 20g kappertjes fijngehakt, 20g kleine ingelegde augurkjes fijngesneden, 1 fijngesnipperde sjalot, een handvol fijngehakte verse kruiden zoals: dragon, kervel, dille, bieslook en/of bladpeterselie

Fish & Chips van Omegabaars met fris slaatje

  • Zet 3 diepe bordjes klaar: één met tarwebloem en een goede snuif peper en zout; een tweede met het eiwit en het laatste met de panko gemengd met de citroenrasp en de fijngesnipperde peterselie. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng voor de dipsaus alle ingrediënten samen, proef, en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Haal de halve Omegabaars filets door de bloem, vervolgens door het eiwit en wentel ze voorzichtig doorheen de panko totdat ze volledig bedekt zijn met een mooi laagje broodkruim. Bak ze in 15 à 20 min krokant in de oven. Je kan ze ook frituren.
  • Serveer met handgesneden frietjes en een fris slaatje.

Smakelijk!

Fish & Chips van Omegabaars met fris slaatje