Gastronomische gerechten

Inspirerende gerechten

Aan de slag met de omegabaars

Smakelijk!

Ingrediënten

  • Omegabaars filet, +/- 80 g per persoon, ontveld en ontgraat
  • limoensap / olijfolie
    Voor de gemarineerde groenten:
  • radijs, in plakjes gesneden
  • wortel, in staafjes gesneden
  • raapjes, in staafjes gesneden
  • kerstomaatjes, gehalveerd
  • sushi azijn / peperbollen
    Voor de gazpacho:
  • 1 kg rijpe tomaten, ontveld
  • 1 komkommer, geschild
  • 1 paprika, geschild
  • 1 stengel witte selder
  • 200 ml olijfolie
  • 1/4 van een rode chilipeper
  • 2 sneden wit brood, zonder korst
  • 1 teentje look
  • peper/zout/tabasco

Gazpacho met licht gemarineerde Omegabaars reepjes

  1. Snijd de Omegabaars filet in fijne reepjes en marineer ze gedurende 10 minuten in wat olijfolie met limoensap, peper en zout.
  2. Breng voor de gazpacho alle ingrediënten in een blender en mix goed. Giet door een zeef en breng verder op smaak met peper, zout en tabasco.
  3. Breng 150ml sushi azijn met 150ml water aan de kook met wat zout en hele peperbollen.
  4. Neem van het vuur en voeg de fijngesneden groentjes toe. Laat afkoelen.
Gazpacho met licht gemarineerde Omegabaars reepjes

Smakelijk!

Ingrediënten

  • Omegabaarsfilet, +/ 100 g per persoon, ontveld en ontgraat
  • 1 chilipepertje, ontpit en fijngehakt
  • sap van 2 limoenen
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 romanesco bloemkool
  • dragon / zout / peper / olijfolie

Ceviche van Omegabaars met couscous van romanesco

  1. Snijd de Omegabaars met een fileermes in dunne plakjes.
  2. Meng het limoensap met evenveel olijfolie. Voeg de fijngehakte chilipeper toe en breng op smaak met zout. Marineer de visplakjes hierin gedurende 15 minuten en werk af met de fijngehakte sjalot.
  3. Maal de romanesco fijn in een blender tot een couscous en breng op smaak met olijfolie, witte wijnazijn, fijngesneden dragon, peper en zout.
Ceviche van Omegabaars met couscous van romanesco

Smakelijk!

Ingrediënten

  • 4 Omegabaarsfilets, ontveld en ontgraat
  • suiker / grof zout / gekneusde peperbollen
  • 1 bosje verse dille
  • kerstomaatjes
  • gemarineerde groentjes naar keuze: radijs, wortel, komkommer,…
  • (sushi)azijn / olijfolie

Omegabaars in Gravlax

  1. Meng zout met evenveel suiker en wat gekneusde peperbollen en leg een bodem van dit mengsel in een platte schaal. Schik de Omegabaars erop, bedek met dille takjes en dek af met een nieuwe laag van het zoutmengsel.
  2. Laat gedurende 40 min marineren en spoel daarna af onder de kraan. Dep de filets droog en laat ze een uurtje rusten.
  3. Snijd de kerstomaatjes in kwartjes en marineer met olijfolie en azijn.
  4. Snijd de Omegabaarsfilets in dunne plakjes en serveer met een gemarineerd kerstomaatje en gemarineerde groentjes naar keuze.
Omegabaars in Gravlax

Smakelijk!

Ingrediënten

  • Omegabaarsfilet, +/ 100 g per persoon, ontveld en ontgraat
  • sap en zeste van 1 limoen
  • 1 venkel
  • olijfolie / sushi azijn / peper / zout
  • sluimererwten / witte asperge

Tartaar van Omegabaars met gemarineerde venkel

  1. Snijd de Omegabaars in een fijne brunoise. Kruid af met peper, zout, het limoensap en de zeste en werk af met olijfolie.
  2. Snijd ook de venkel in mooie fijne partjes, kruid af met peper en zout en besprenkel met olijfolie en sushi azijn.
  3. Maak een slaatje van in julienne gesneden rauwe asperge en sluimererwten.
Tartaar van Omegabaars met gemarineerde venkel